Jövedéki adó visszaigénylés

A jövedéki törvény néhány esetben lehetővé teszi, hogy a már megfizetett jövedéki adót visszaigényeljük. Ilyen visszaigénylésre van lehetőségünk például, ha szabadforgalomba bocsájtott jövedéki terméket exportálunk, vagy egy adózott jövedéki terméket az Európai Unió másik tagállamába értékesítünk.

Ezenkívül visszaigényelhetjük a jövedéki adót a törvényben meghatározott bizonyos tevékenységek folytatása estén is, mint például a mezőgazdasági munkavégzés, hajózási vagy személyszállítási szolgáltatás, illetve a közúti áruszállítás.

A visszaigénylés során figyelemmel kell lenni arra, hogy a visszaigénylési jogosultság valóban fennáll-e, milyen jogcímen, mekkora összeget és mikor tudunk visszaigényelni. Nem mindegy az sem, hogy a visszaigénylés alapjául szolgáló bizonylatok, számlák mikor és milyen formában kerültek kiállításra.

A jogosulatlan visszaigénylésből eredő kellemetlenségek elkerülése érdekében vegye igénybe adó-visszaigénylési szolgáltatásomat, mely keretében az alábbiakban tudok szakszerű segítséget nyújtani:

  • adó-visszaigénylési jogosultsággal kapcsolatos tanácsadás, visszaigényelhető adó összegének meghatározása,
  • adó-visszaigénylési nyomtatványok elkészítése, kapcsolódó dokumentáció összeállítása, NAV felé történő benyújtása,
  • kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának rendszeres ügyintézése, kapcsolódó adminisztráció elvégzése.

 

Horváth Nikolett
jövedéki ügyintéző
+36/30-645-60-46
nikolett.jovedek@gmail.com