Jövedéki ügyintéző

KINEK VAN SZÜKSÉGE JÖVEDÉKI ÜGYINTÉZŐRE?

Jövedéki ügyintéző végzettség meglétét, vagy ilyen végzettséggel rendelkező személy foglalkoztatását a jogszabály jelenleg kizárólag az adóraktárak részére teszi kötelezővé. A jövedéki tevékenységek nagy része tehát ilyen végzettség hiányában is végezhető, sőt, az adóraktárak esetén is vannak kivételek.

Egy jövedéki ügyintéző viszont nem csak állandó, hanem eseti jelleggel is tud segítséget nyújtani, egy adó-visszaigénylésnél, regisztrációnál, de állandó segítője lehet a jövedéki engedéllyel, vagy bejegyzett kereskedői engedéllyel rendelkezőknek is.

MI A JÖVEDÉKI ÜGYINTÉZŐ FELADATA?

Ez az a kérdés, amit semmi sem szabályoz. Az ügyintéző alkalmazása az adóraktárak egy részének kötelező, az engedély megadásának feltétele, de nincs olyan feladat, amit csak jövedéki ügyintéző végezhetne. Ez tehát teljes mértékben az ügyintéző és a megbízója, munkaadója közötti megállapodás kérdése. Az adóraktári tevékenység sok adminisztrációval jár, feladat tehát akad bőven.

MIBEN TUD SEGÍTENI EGY JÖVEDÉKI ÜGYINTÉZŐ?

Az első dolog, amiben a jövedéki ügyintéző a segítségünkre lehet, az a szükséges engedély típusának meghatározása. Nem mindegy ugyanis, hogy jövedéki engedélyre, adóraktári engedélyre, felhasználói engedélyre, bejegyzett kereskedői engedélyre, vagy csak egy nyilvántartásba vételre van szükségünk, hiszen minden engedélyhez más és más előírások kapcsolódnak.

A jövedéki ügyintéző tudja, hogy melyik engedélyhez milyen feltételek teljesítése szükséges, azok birtokában milyen tevékenység végezhető, mely tevékenységhez milyen mértékű jövedéki biztosítékot kell nyújtani és ez milyen formában teljesíthető.

Segítséget nyújt a jövedéki szállítmányok indításában és fogadásában, a szükséges napi, havi, vagy éves adatszolgáltatások teljesítésében, az eseti és havi adóbevallások elkészítésében. Szükség esetén közreműködik a hatósági ellenőrzéseken, önrevíziót készít, vagy állásfoglalást kér.

Tudja, hogy mely tevékenységek után milyen összegű jövedéki adó igényelhető vissza, mi a visszaigénylés határideje és milyen okmányok benyújtása szükséges.

Részt vesz a zárjegyek igénylésében, átvételében, elkészíti és benyújtja az adóhatóság felé a zárjegy felhasználással kapcsolatos elszámolásokat.

MIBEN ÉS HOGYAN TUDOK SEGÍTENI ÖNNEK?

Az ország teljes területén mindenre kiterjedő, teljes körű jövedéki szolgáltatással állok rendelkezésére.

Rendszerben gondolkodom, leveszem válláról a jövedéki ügyintézéssel járó terheket:

  • Meghatározzuk, hogy Önnek milyen engedélyre van szüksége a tevékenységéhez
  • Az engedélyezési eljárással kapcsolatban képviselem Önt az adóhatóság előtt, ezzel nem kell foglalkoznia
  • Amennyiben jövedéki biztosítékot kell nyújtania, meghatározzuk annak összegét, formáját, amit elfogadtatok az adóhatósággal
  • Biztosítom az Ön számára a tevékenységéhez szükséges nyilvántartó programot, melynek használatára megtanítom
  • A napi munka során rendelkezésére állok, az adatszolgáltatások benyújtása az én feladatom és felelősségem
  • Elkészítem adóbevallásait, visszaigényléseit, segítek a zárjegyezéssel kapcsolatos ügyintézésben

Önnek tehát csak az üzlettel kell foglalkoznia, a hatósági ügyintézéssel nem lesz gondja.

Keressen elérhetőségeimen, mindenre kiterjedő megoldásokkal állok rendelkezésére!

 

Horváth Nikolett
jövedéki ügyintéző
+36/30-645-60-46
nikolett.jovedek@gmail.com